Niemieckie wina

Niemieckie wina są niestety bardzo niedoceniane w Polsce. Wśród naszych rodaków panuje przekonanie, że dobre alkohole na bazie winogron potrafią produkować jedynie Francuzi, Włosi oraz Hiszpanie. Nic bardziej mylnego. Nasi zachodni sąsiedzi są specjalistami w wytwarzaniu doskonałych oraz znanych na całym świecie trunków na bazie szczepów takich jak riesling, muller-thorgau, czy też silvaner. Możemy być pewni, że gdy raz posmakujemy tych win, często będziemy do nich wracać.

Jak dopasować wino do posiłku
Orzeźwiające, lekkie oraz świeże. To słowa, które idealnie opisują niemieckie wina. Te właśnie cechy odróżniają trunki naszych sąsiadów od ciężkich, bardzo wyrazistych produktów francuskich, czy hiszpańskich. Wpływ mają na to przede wszystkim warunki, w jakich dojrzewają winogrona. Nieco mniejsze nasłonecznienie, większy chłód powodują, że owoce nie są tak słodkie. Z tego względu niektóre kategorie niemieckich win dopuszczają dosładzanie trunków. Bez względu jednak, na to, który wariant wina wybierzemy, możemy doskonale skomponować je z posiłkami. Tradycyjna szkoła mówi, iż białe wina wytrawne powinno się łączyć z rybami, drobiem oraz z serami, czerwone zaś lepiej pasują do dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny. W przypadku alkoholowych napojów gronowych z Niemiec nie musimy ściśle trzymać się tych reguł. Lekkie, rubinowe wino zrobione na bazie szczepu blauer portugieser wspaniale będzie pasowała do kurczaka bądź indyka, a delikatny, cytrusowy riesling perfekcyjnie uzupełni kwaskowaty deser.

Niemieckie wina to dobra jakościowo propozycja dla osób zmęczonych banalnym i powtarzalnym smakiem francuskiego cabernet sauvinion lub ciężkim aromatem włoskiego primitivo. Wybierając trunki naszych sąsiadów, skosztujemy czegoś zupełnie nowego, co poszerzy nasze horyzonty i otworzy nas na nowe doznania.